pondelok 14. januára 2013

Moje začiatky :)

Vždy ma bavilo niečo vymýšlať, prerábať, vylepšovať a hrať sa s kadejakým materiálom. Dedko mal kopec všelijakých odrezkov z výroby nábytku a keďže sa nemal s mojím domčekom pre bábiky k činu, tak som sa pokúšala vyrobiť si nejaký sama.
Našťastie sa nezachoval žiaden foto-dôkaz :D
(na obrázku plastový domček pre Olivia-prasiatka :)
Moje aranžérske pokusy na všetky možné sviatky vyšli tak 1:5, ale aspoň moje zeleninové raňajkové misy mali úspech :)


Teda dovtedy, kým ma bavilo ich robiť... Môj problém je, že sa ľahko pre niečo nadchnem, ale moje nadšenie mi veľmi dlho nevydrží. Nejaké tie pohľadnice som robila ešte pred tým, ako som vedela, že existuje na to špeciálny papier a pomôcky. Boli to však skôr výplody improvizácie, keď sme nestihli niekomu kúpiť „ozajstnú“ alebo sa nám nepáčila žiadna z obchodu :)
Najviac som bola hrdá na môj výtvor kytice – z firemnej kaviarničky som zobrala slamky na latté, ktoré poslúžili ako stonky kvetiniek. Z farebného papiera (rozdeľovače do šanónov) som povystrihovala lupene kvetov a listy. Tie som potom ponalepovala (lepiaca páska = BFF) na slamky. Na jednotlivé lupene sa náš team podpísal a poprial niečo pekné na rozlúčku Katke. Kúpili sme jej aj dáky drobný darček, ale ak si to len nenamýšľam, tak nad tou improvizovanou kytičkou ochkala najviac :D
Neskôr som sa venovala rôznym bláznovinám a skúšala som prekonať svoj večný odpor k telocviku power jogou, bosu-stepom, fit loptami, zumbou, latino dance, (akože) posilovaním, plávaním a podobne, ale okrem pilatesu bolo tuším všetko šliapnutím vedľa. Ak nerátam lozenie na stromy, strechy a rôzne dedinské pouličné hry, tak som odakživa bola drevo jak hrom a veru, neoplatí sa na „staré kolená“ pokúšať osud ;)
Ale iné som chcela: Kým som nestretla Mišku, tak som sa okrem čítaniu všetkého možného aj nemožného ničomu seriózne nevenovala. Miškine výtvory som najskôr len nesmelo okukávala, obdivovala a trošku aj závidela (ak nezávidíš, nie si slovák! :D). Ak by nebolo jej, tak sa na cardmaking nikdy neodhodlám :) Dodala mi odvahu, povzbudenie, materiál na začiatok a ukázala mi kopec zaujímavých vecí.
Môj blog som zakladala za účelom zdieľania mojich výtvorov, porovnávania sa s inými šikulkami a zapájania sa do rôznych výziev, ako napr MojoMonday. Toto je asi prvý príspevok, v ktorom toho o sebe píše viac a to tiež s malou dušičkou, že ma niekto „vypíska“ :)
Nájdete tu však aj prácu ľudí, ktorí ma inšpirujú, prípadne veci, ktoré sa raz chystám spraviť podľa seba. Rada sa delím a zdieľam, takže inširácií tu bude skôr pribúdať ako by som ich mala obmedziť len na moje výtvory :) Pri každej takej veci nájdete aj zdroj – link, kde som danú úžasnosť našla. Budem veľmi rada, ak mi tiež odporučíte miesta (nielen) na nete, kde sa rozhodne oplatí zavítať ;)
Pre každého, kto chce začať s pohľadničkami či albumami a podobne, odporúčam obchodík house-of-scrap.sk (sashe galéria sashe.sk/House-Of-Scrap, blog house-of-scrap.blogspot.com, ale nakuknite aj sem sashe.sk/muff – die o ďalšiu Evkinu záľubu). Evička je veľmi šikovná, zručná, milá a rada vždy poradí či pomôže.
Ďalším mojím obľúbeným obchodíkom je materialpretvorilky.sk, ktorý nájdete takisto na sashe.sk. Mám odtiaľ obrovský kopec vecí a kým prejdem celý sortiment, tak mám zrazu v košíku aj veci, o ktorých som netušila, že existujú :D
Samozrejme, že sú aj kamenné obchody – papierníctva, niektoré kvetinárstva, domáce potreby, potreby pre výtvarníkov, prípadne Ikea a podobne. V rámci Bratislavy vám viem odporučiť konkrétnejšie ak chcete – stačí sa ozvať, či máte záujem.
Rozhodne sa oplatí prebrázdiť aj stránku scrapper.sk. Nájdete tam kopec inšpirácie a tiež slovenské aj zahraničné obchody aj odkazy na blogy. Prípadne sa pohrabte v mojich obľúbených tu ;)
Ak sa rozhodnete objednať dačo z ebay, tak treba dávať pozor na tvrdosť papiera. Mal by mať minimálne 190g/m2. Tie „mäkšie“ sa pri lepení a vrstvení zvlnia, prípadne aj potrhajú a rozpijú.
Pri lepidle sa tiež opalatí investovať, alebo použiť obojstrannú lepiacu pásku. Len na ňu si treba vyčleníť extra nožnice – tie moje už nič iné nechcú strihať, lebo sú celé dolepené :D
Ja používam lepidlo Magic alebo 3D samolepiace štvorčeky. Moje prvé som si kúpila v obchodíku Koloria zo zvedavosti a tiež preto, lebo boli práve v akcii :)
Ak máte niekoho v UK alebo v Poľsku, tak neváhajte využiť ich kamenné obchody keď budete u nich na návšteve ;) Majú predsa len širší výber, ale pri poštovnom by ste zaplakali… Pozor pri objednávaní z českých stránok – za prevod peňazí si banky účtujú okolo 10€ a keď si to prirátate k poštovnému, tak by ste museli objednať fakt veľké množstvo, aby sa vám to oplatilo.
Na youtube nájdete veľa návodov ako si niečo vyrobiť. Niektoré som už spomínala v príspevku s recyklovaním tričiek, ale skúste si pozrieť aj theeasydiy, Kristina Werner, simplekidscrafts, Sarah Hamer a podobne.
Ak vás zaujíma niečo podrobnejšie, tak sa pýtajte - rada zodpoviem ;)

4 komentáre:

  1. Úžasný článok :) Držím palce nech sa ti naďalej darí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ďakujem Moni, toto je asi to najdlhšie, čo tu kedy kto uvidí :D som nejaká rozcítená v poslednom čase a veľa spomínam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobre sa číta, že niekto je ochotný a schopný svojimi vlastnými rukami aj niečo dokázať, vyrobiť. Len tak ďalej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. obavam sa, ze som viac ochotna ako schopna, ale stale na sebe rpacujem, takze sa to urcite zlepsi ;) velmi pekne dakujem

      Odstrániť